WONING ‘BIJS’

  • Bijs_ZICHT INKOM
  • Bijs_ZICHT VOOR

BOUWEN VAN EEN WONING VOOR
9 BEWONERS MET EEN VERSTANDELIJKE EN/OF MOTORISCHE BEPERKING

Laureaat wedstrijd

De ouders van 9 kinderen met een verstandelijke en/of fysieke beperking namen samen het initiatief om de vzw 'Bijs' op te richten, met het doel hun kinderen de nodige zorg te kunnen bieden in een familiale omgeving.

Het nieuwe laagbouwvolume omvat negen studio’s met aangepaste badkamers, een kamer voor een inslapende verzorger en een aantal gemeenschappelijke voorzieningen: Een grote leefruimte, een huishoudelijke keuken, snoezelruimtes en een bureautje.

Het perceel is gelegen in een woonwijk in ontwikkeling. Het project past zich hierin perfect in. Er wordt half open bebouwd tegen de buur. Dit gebouw dient ook nog ontwikkeld te worden.
Het nachtgedeelte, dat zich aan de straatkant bevindt, is een volume van twee bouwlagen. Het daggedeelte is maar één bouwlaag zodat het geïntegreerd wordt in de tuinzone.

De woning wordt opgetrokken in duurzame materialen en heeft een bescheiden eigentijdse vormgeving. Roodbruinkleurig parament in verschillende metselwerkverbanden, aluminium buitenschrijnwerk in een donkere kleur en enkele verticale accenten in hout voor zonwering.