BRANDPUNT BOOM

  • ocmw Boom,BARO
  • ocmw Boom,BARO
  • ocmw Boom,BARO
  • ocmw Boom,BARO
  • ocmw Boom,BARO
  • ocmw Boom,BARO

HERBESTEMMING VAN HET VOORMALIG ZIEKENHUIS 'DEN BRANDT' TOT ASSISTENTIEWONINGEN EN DIENSTENCENTRA.

Laureaat wedstrijd

Op 17 juli 1972 werd de vergunning afgeleverd voor de bouw van het ziekenhuis AZ Den Brandt op het Jozef Van Cleemputplein. In 1978 werd het gebouw voltooid en plechtig in gebruik genomen. Nog geen 25 jaar later werden alle ziekenhuisactiviteiten op de campus Den Brandt stopgezet. In 2004 werd het gebouw volledig verlaten. Eind 2007 lanceerde het OCMW een wedstrijd voor de herbestemming van het voormalige ziekenhuis “Den Brandt”.

Het ‘oude’ ziekenhuis is omgebouwd tot een hedendaags multifunctioneel complex waarin een aantal belangrijke diensten en noden van de stad Boom worden opgenomen. Door zijn diverse invulling zal hier terug een levendige knoop ontstaan.

Het grootste deel van het gebouw wordt ingevuld door 63 assistentiewoningen. Deze zijn tussen de 50 en 60m² groot en genieten van overvloedig daglicht dankzij de grote ramen. De woningen zijn op een veilige en huiselijke manier toegankelijk via de centrale inkom en ruime gangen op de verdiepingen. De afwerking is duurzaam en huiselijk, de ziekenhuissfeer van weleer zal je hier niet terugvinden.

De sokkel van het gebouw (gelijkvloers en eerste verdieping) wordt ingenomen door verschillende semi-publieke diensten. VDAB en PWA komen links in het gebouw, het nieuwe gecentraliseerde politiekantoor voor de zone Rupel komt in het rechtergedeelte. Achteraan - in de dwarse vleugel - komen lokalen voor Kind&Gezin, voor buitenschoolse kinderopvang en op de eerste verdieping een kinderdagverblijf.

Op de zesde verdieping zijn de kantoren van de RVA gevestigd.

Qua organisatie is gezocht naar een optimale toegankelijkheid, veiligheid en evenwicht tussen publiek en privaat. Het gebouw heeft 3 ingangen. De centrale ingang bedient RVA, PWA, VDAB en de assistentiewoningen.   De politiezone heeft een afzonderlijke ingang rechts vooraan en functies voor de kinderen krijgen een afzonderlijke toegang achteraan.

De toekomstwaarde van het gebouw wordt ook vertaald in een duurzame materiaalkeuze en de nieuwe uitstraling van het complex. Onder meer de kleuraccenten bepalen de juiste uitstraling die het gebouw heeft op zijn omgeving. Dit gebouw is door zijn omvang immers zichtbaar van op een groot aantal plaatsen in Boom.

 

foto's © Wouter Rawoens