POLITIE & SENIORENCLUB DRONGEN

  • Drongen 02
  • Drongen 03
  • Drongen 04
  • Drongen 05
  • Drongen 06
  • Drongen 07
  • Drongen 08
  • Drongen 09
  • open huis, Drongen
  • Drongen 11
  • open huis, Drongen
  • Drongen 13
  • Drongen 01

HERBESTEMMING VAN VML. BOERENHOF TOT POLITIECOMMISSARIAAT EN SENIORENCLUBHUIS TE DRONGEN.

In 2008 heeft Stad Gent het voormalige “Boerenhof” gelegen in de Domien Ingelsstraat 15 te Drongen gekocht om er het politiecommissariaat en seniorenclubhuis in te herhuisvesten.

Omdat het seniorenclubhuis en het politiecommissariaat elk hun eigen publiek hebben en er geen overlapping is tussen de dienstverlening van beide functies, is de keuze gemaakt voor een opsplitsing in twee gebouwen. Het politiecommissariaat in de Domien Ingelsstraat en het seniorenclubhuis in een paviljoen in tweede bouwlijn achter het politiegebouw.

Beide zijn bereikbaar vanuit zowel de Domien Ingelsstraat als de Steenhuisdreef.

Tussen beide functies werd een binnenplein gecreëerd, hierdoor is een grote openheid, een optimale lichtinval en direct contact met de buitenruimte.

Vanuit het seniorenclubhuis is een goed zicht op en een directe toegang tot de buitenruimte via de grote beglaasde gevel. Twee pétanquebanen zijn voorzien op het binnenplein voor het vermaak van de senioren.

Het seniorenclubhuis bestaat uit een polyvalente zaal van 140 m2 met een bar, keuken, opslagruimte en sanitair. In het paviljoen is tevens een kantoor voor het OCMW geïntegreerd.

Het plat dak van het seniorenclubhuis is één groot groendak.

In het paviljoen werd bijzondere aandacht besteed aan de akoestiek en optimale toegankelijkheid voor mindervaliden. Met betrekking tot de akoestiek werd een akoestisch houten plafond ontworpen. Dit plafond zorgt tevens voor een warme sfeer. De houten latten lopen door naar buiten waar ze een zonnewering vormen. Oververhitting van de zaal wordt hierdoor vermeden.

Het gebouw integreert zich goed in de bestaande huizenrij dankzij klassiek materiaalgebruik van een ruwe, rode baksteen met blauwe hardsteen lijnen. Tegelijkertijd eist het gebouw op een bescheiden manier zijn prominente plaats op als publiek gebouw dankzij de strakke volumetrie en de grote glaspartijen.

foto's © Wouter Rawoens