RENOVATIE AMSAB GEBOUW

  • RENOVATIE AMSAB GEBOUW 2
  • Amsab_2
  • Amsab_3
  • Amsab_4
  • Amsab_5

INRICHTEN VAN EEN NIEUWE TENTOONSTELLINGSRUIMTE EN LEESZAAL VOOR HET INSTITUUT VOOR SOCIALE ARCHEOLOGIE.

De tentoonstellingszaal was in de kelder gesitueerd en niet toegankelijk voor mindervaliden. De leeszaal was op de eerste verdieping gesitueerd en eveneens moeilijk toegankelijk. Amsab streefde naar een duidelijkere herkenbaarheid en zichtbaarheid om zodoende meer bezoekers te krijgen.

In het nieuwe ontwerp worden de tentoonstellingsruimte en leeszaal toegankelijker voor publiek gemaakt.
De tentoonstellingsruimte wordt gesitueerd in de bestaande achterbouw op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping bevindt zich de nieuwe leeszaal, toegankelijk via een nieuwe lift binnen de bestaande liftkoker. Om voldoende licht, openheid en zichtbaarheid te creëren worden verschillende ingrepen uitgevoerd :

De huidige achterbouw en bijgebouwen in de tuin en de hoge tuinmuur, zijn momenteel een afgesloten geheel richting Backstay hotel. De achtergevel met kleine raampjes is duidelijk als een achtergevel ontworpen.
Gezien de achterzijde van het amsabgebouw nu ook publiek toegankelijk is via de Sint Pietersnieuwstraat wordt deze volledige achterbouw gerenoveerd en voor het publiek ‘zichtbaarder’ gemaakt. Enerzijds door de tuinmuur te verlagen en de kleinere aangebouwde volumes in de tuinzone af te breken, anderzijds door de achterbouw op te frissen en open te maken: de gevels worden gepleisterd, met behoud van de bestaande ritmering in de gevel, en er komt een groot beglaasd schrijnwerkgeheel.

foto's © Wouter Rawoens