LEESZALEN EN BELVEDERE BOEKENTOREN

Recent werd de restauratie van het interieur van de grote leeszalen en de belvedère afgerond.

De koele Belgische marmers en tropische houtsoorten komen terug helemaal tot hun recht. Het door Henry Van de Velde ontworpen meubilair werd zorgvuldig gerestaureerd, terwijl het nieuwe meubilair zodanig werd vormgegeven dat het volledig opgaat in de historische ruimtes. Het resultaat is een zachte restauratie die nauwelijks opvalt.

Door het veranderen van de richting van de sheddaken op het gelijkvloers is de lichtinval zachter en wordt het minder warm in de zomer, waardoor airco overbodig wordt.

Daarnaast werd een nieuwe doorgang gecreëerd vanuit de leeszalen naar het HIKO-complex. Een andere intelligente ingreep was het samenvoegen van de vml. reservezaal en kaartenzaal zodat een nieuwe grote ruimte ontstond, die nu als handschriftenzaal zal gebruikt worden.

Dankzij de nieuwe lift en een 2e trappenpartij, kan de stralende belvedère eindelijk gebruikt worden waarvoor ze ontworpen werd: een plek voor inzicht én uitzicht.

Dit alles leidde tot een betere toegankelijkheid en een efficiëntere groepering van de bestaande functies en maakt de invulling van bestaande ruimtes naar nieuwe behoeftes mogelijk. Het resultaat is een harmonieuzer geheel.