CULTUURHUIS HANSBEKE

 

WEDSTRIJDONTWERP VOOR EEN NIEUW CULTUURHUIS TE HANSBEKE

Het plan voor de uitbreiding van het “Cultuurhuis” Hansbeke is gebaseerd op een eenvoudige, herkenbare, elementaire vorm : de cirkel. De architectuur inspireert zich op het beeld en de werking van de kiosk, initieel een plek voor ontmoeting : een flexibel tuinpaviljoen gericht op beleving.

De cirkel steekt duidelijk af van het bestaande rechthoekige kasteel en voedt de dialoog tussen oud en nieuw: een nieuwe vorm, een nieuw programma.

De nieuwe polyvalente zaal bevindt zich in het verlengde van het bestaande kasteel. Door de buitenschil volledig transparant uit te werken blijven alle doorzichten behouden: vanuit alle hoeken is er zicht op park en zicht op de bestaande historische achtergevel.
Alle functionele en technische lokalen worden aan de noordzijde in een gesloten box tegen de perceelsgrens georganiseerd. Een nieuwe inkompartij met lift langs de straatzijde, maakt het gebouw integraal toegankelijk.

Door de grote dakoversteken en de vele buitendeuren lopen binnen en buiten in elkaar over en kan de grote binnenruimte worden ingezet voor een groot parkfeest. De polyvalente zaal en foyer sluiten achter elkaar aan. De beglaasde wand tussen foyer en zaal kan worden opengeschoven zodat de ruimte anderhalve keer zo groot wordt voor grote evenementen.

 

Comments are closed.