ROSAS

RENOVATIE SHEDDAKEN - DANSSTUDIO'S ROSAS

Laureaat wedstrijd

i.s.m. Gafpa Architecten, Gent

 

Het DANS-ende lichaam

Het dansende lichaam van de (jonge) mens centraal in een stilzwijgende, dienende, maar participerende ruimtelijkheid.

Een minimaal onderscheid tussen het neutrale beneden en de lichtkapellen boven wordt beoogd. De lichtkapellen als koepels boven de dansers, omhullend èn zakelijk op afstand.

Met een kleurenpalet van egaal wit, over wit op wit (toon op toon) tot zilvergrijs, met warme toets, als achtergrond voor, en echo van onze huid.
Met een natuurlijke en bescheiden materialiteit die refereert naar de Arte Povera-beweging, naar eenvoud en een zacht minimalisme.
Met een lichtwerking die de zwaartekracht op luchtige, kindse, speelse wijze, opheft.

Het UITZUIVEREN van de structuur,
het open werken van de beglaasde delen, doorzichtig, helder en opaal,
het lostrekken van de onderliggende functies en wanden van de dakstructuur,
zal de ruimte “ HOMOGEEN LICHTER ” maken.

Het ONTWERP 3 kerngedachten :

De eerste omvat het uitzuiveren van de bestaande structuur van de sheddaken, gekoppeld aan het technische herstel ervan en de brandwerende behandeling. Het dak wordt hiertoe in haar zuiverste vorm hersteld en de draagstructuur herleid tot de essentie.

De tweede kerngedachte omvat de studie omtrent het plaatsen van nieuwe beglazing in de sheddaken en de manier waarop die beglazing de beleving van de dansstudio’s zal bepalen. Een spel van heldere en opale delen, zuid- en noorderlicht zal de ruimte oriënteren. Het doel is daarbij om te werken met een lichte structuur van thermisch onderbroken profielen, in ritmische opvolging, maar maximaal beglaasd.

Het aspect duurzaamheid is hierin inherent, zowel inzake keuze van de materialen, als inzake ventilatie en free cooling bij nacht.

De derde kerngedachte speelt in op de binnenwanden en het schilderwerk van de dansstudio’s en maakt samen met de beide eerste de conceptie van de white-box-dansstudio.

De bestaande voorstellingsruimte van Rosas is een black box die sterk naar binnen is gericht. Om de dansers van Rosas tijdens vele uren repeteren wel voeling met buiten te geven, worden hun repetitieruimtes samen opgevat als één grote "white box". De grens tussen binnen en buiten, en de beslotenheid van de repetitieruimte vervaagt.

 

 

Comments are closed.