KINDERDAGVERBLIJF BEVEREN

NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF TE BEVEREN

laureaat architectuurwedstrijd 2020

i.s.m. landschapsbureau Kollektif, ingenieursbureau Stabitec, ingenieursbureau Provoost en bureau akoestiek EVA Internationaal

Het uitgangspunt van het architecturaal concept was het creëren van geborgenheid voor het kinderdagverblijf en maximaal contact met de natuur.
De context heeft grotendeels bepaalt hoe de vormgeving van het gebouw tot stand is gekomen. Het U-vormige plan richt zich naar het bestaande waardevolle groen op en rond de site en keert zich af van de drukte van de straat. Het gebouw omarmt de 2 bestaande monumentale bomen op de site en creëert tevens een afgesloten en veilige tuin voor de kinderopvang.

Er werd veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de dagelijkse werking van het kinderdagverblijf: veiligheid, toegangscontrole, onderlinge relaties tussen de ruimtes, levering van goederen, afvalstromen, ...
De inkom geeft toegang tot de centrale ontvangstruimte de”piazza”, het hart van het gebouw. De piazza strekt zich uit naar alle windrichtingen en organiseert het verblijf. Aan de ene kant van de piazza situeren zich hoofdzakelijk de dienstenfuncties (zijde plein) ; aan de andere kant situeren zich alle leefgroepen (zijde tuin).
De inkom- en piazzaruimte zal een sleutelrol spelen in de communicatie, zowel met de ouders, naar de buitenwereld, als tussen de kinderen onderling. De piazza is volstrekt polyvalent in te richten.

Alle leefruimtes grenzen aan de tuin en zijn elk voorzien van een eigen individueel aangelegde buitenruimte die afgesloten is met lage hekjes. Deze kunnen opengesteld worden naar de grote groene ontdekkingstuin, die een meer landschappelijk karakter krijgt.
Alle leefruimtes zijn rechtstreeks verbonden met de rustruimtes, sanitaire ruimtes en de speelgang.

Comments are closed.