KINDEROPVANG ZELZATE

KINDEROPVANG ZELZATE

BOUWEN VAN EEN BUITENSCHOOLSE OPVANG MET KINDERDAGVERBLIJF AAN DE BURG.CHALMETLAAN EN EEN BUITENSCHOOLSE OPVANG AAN HET HOOGBOUWPLEIN VOOR HET OCMW TE ZELZATE.

Laureaat wedstrijd

De nieuwe gebouwen hebben een uitgesproken en duidelijk herkenbare identiteit. Ze zijn ingepast in een veelzijdige dorpskern van de gemeente Zelzate.

Het programma is tweeledig en omvat enerzijds buitenschoolse opvang en anderzijds een kinderdagverblijf voor de kleinsten. Door beide pedagogische projecten samen onder te brengen in één gebouw langsheen de Burg. J. Chalmetlaan te Zelzate geven ze elkaar een meerwaarde, zowel voor de begeleiders als voor de kinderen zelf.

De buitenzijde van de gebouwen getuigen van een rationele bakstenen architectuur, die wordt getemperd door de continue aanwezigheid van speelse kinderen in en rond de gebouwen. Grote glaspartijen geven het gebouw zijn uitnodigend transparant karakter.

Binnenin het gebouw is een lichte en luchtige sfeer gecreëerd. Veel aandacht ging hierbij naar de natuurlijke verlichting van de gebouwen. Boven de belangrijkste speelruimtes worden sheddaken voorzien. De lichte dakstructuur zweeft boven de spelende kinderen en is kenmerkend voor het gabarit van de gebouwen. De sheddaken lopen uit aan de tuinzijde en vormen zo een overdekte buitenruimte. De lichte en open architectuur verzekert een bijna naadloze overgang van binnen naar buiten.

De sfeer en organisatie van het gebouw wordt onmiddellijk duidelijk bij het binnenkomen in de centrale ontvangstruimte: een hoge, luchtige en overzichtelijke plek. De aansluiting op de patio van het kinderdagverblijf geeft de wachtruimte een speelse, groene toets. Een zicht op de vrije ruimte van de binnenspeelzaal trekt de bezoekers mee in het spel van de kinderen.

Het kinderdagverblijf wordt ondergebracht in een mini-kosmos van 3 zelfstandige, besloten leefgroepen die telkens voorzien zijn van een eigen sanitaire ruimte en rustruimten. Elke leefgroep sluit door grote raampartijen aan op een buitenruimte of patio.

De buitenschoolse opvang voorziet in een grote speelzaal. De binnenspeelzaal is een industrieel object van zichtbetonnen kolommen, zichtbaar metselwerk, gelakt staal en glas. Kleine dienstruimen zoals een verkleedplek, muziekspeelzaal, snoezelruimte, … kunnen als annexen aan de binnenspeelzaal worden gehecht.

 

 

 

 

Comments are closed.