Een nieuw gezicht voor de archieven van amsab : open, toegankelijk en zichtbaar. Je kan makkelijk binnenwandelen in de nieuwe tentoonstellingsruimte en de nieuwe leeszaal, waar de sociale geschiedenis voelbaar tot leven komt.
Toegankelijkheid
Om de nieuwe toegankelijkheid en zichtbaarheid te creëren waren verschillende ingrepen nodig, die startten vanuit het basisuitgangspunt: het concept van verbindingsas tussen de inkompoort in de Bagattenstraat en het nieuwe semi-publieke toegangsplein van de naastliggende studenthuizen. De oude koetspoort en monumentale gang krijgen zo hun originele functie terug.
Openheid
De achterbouwen in de tuinzone werden volledig afgebroken. De tuinmuur werd verlaagd en doorbroken, zodat het amsab gebouw ook vanuit de Sint-Pietersnieuwstraat zichtbaar is. De zo ontstane patio werd ingegroend en ontpopt zicht tot aantrekkelijke ontmoetingsplaats. Zo wordt de achterzijde van het amsabgebouw ook een nieuwe voorzijde. De verbindingsas tussen vooraan en achteraan brengt de bezoeker naadloos bij de nieuw ontvangstbalie, die grenzend aan de inkomhal werd ingericht. Daartoe werd één grote opening gemaakt in de oude inkomhal.
Zichtbaarheid
De zijgevel van het archiefgebouw werd volledig open gemaakt en voorzien van een nieuwe beglaasde gordijngevel. Op het gelijkvloers is een tentoonstellingsruimte ingericht (voorheen in de kelders!), op de eerste verdieping situeert zich een nieuwe leeszaal. Je kan er makkelijk binnen wandelen; je ziet de activiteit vanuit de Sint-Pietersnieuwstraat. Een discrete toegang achteraan werd behouden voor het aanleveren van archiefstukken; ze gaan via de lift rechtstreeks naar boven voor verwerking en interfereren zo niet met de publieke werking. De voorgevel werd volledig bewaard. Een laagje schilderwerk heeft het historische karakter van de gevel en zijn subtiele detaillering nieuw leven ingeblazen. Nieuwe affichekaders en nieuwe verlichting aan de voorgevel benadrukken het openbare karakter van het amsab.