Een “integrale” benadering
De grote uitdaging bij de restauratie van de Boekentoren was het garanderen van de continue werking van de Universiteitsbibliotheek gedurende de werken. In ons wedstrijdontwerp hebben we de bouwheer hierop een antwoord geboden. De boeken konden on site blijven door de bouw van een ondergronds depot en ook de werking van UBIB kon behouden blijven door het bijkomend creëren van werkruimtes door het ombouwen van kelderruimtes.
Door de bouw van een ondergronds depot konden ook de bewaarcondities van de boeken verhoogd worden. De toren had een massieve betonnen gevel waardoor de temperatuur en relatieve vochtigheid niet beheersbaar waren. Lees verder onder fase 3 hoe we dit geoptimaliseerd hebben.
Efficiënt ruimtegebruik
Het ondergrondse depot bestaat uit drie verdiepingen, waarvan de onderste met een zwevende vloer en dubbelhoge rekken. In een doorgedreven studie samen met de Universiteitsbibliotheek werd de capaciteit van dit depot gemaximaliseerd. Door over te stappen op formaatstapeling en de toepassing van compactusrekken kon de oppervlakte van de volledige collectie gereduceerd worden van ongeveer 8.000 m2 (20 verdiepingen van 20×20 m) tot ongeveer 3.000 m2 (3 verdiepingen van 30×35 m).
Dankzij de ondergrondse situering kunnen hier optimale stabiele bewaarcondities gegarandeerd worden, en dit met toepassing van weinig energie.
In de geest van Henry Van de Velde
De hele restauratie en herbestemming werd ontworpen met respect voor het ontwerp van Henry Van de Velde. Ook in het ondergronds depot werd dit niet over het hoofd gezien. Van de Velde wist in het hele boekentorencomplex het daglicht overvloedig te laten toetreden door daklichten en atria die tot in de kelderverdieping doordrongen. In die geest werd ook in het ondergronds depot gezorgd voor de toetreding van natuurlijk daglicht. Uiteraard in beperkte mate gezien de klimatisatie van het depot, maar de medewerkers van UBIB die even in het depot werken kunnen toch genieten van een streepje daglicht. Qua materialiteit werd de afwerking van de nieuwe trappen uitgevoerd met een ruwe afgeronde cementering, gelijkaardig aan de oorspronkelijke torentrap.
i.s.m.
Robbrecht en Daem architecten, Gent
SumProject, Brussel
Barbara Van Der Wee architecten, Brussel