Wintercircus / fase 2

Lammerstraat 13, 9000 Gent
2019 — 2021
Close
© baro 1/28
© baro 2/28
© Koen Mutton 3/28
© Wouter Rawoens 4/28
© baro 5/28
© Wouter Rawoens 6/28
© Wouter Rawoens 7/28
© Wouter Rawoens 8/28
© Wouter Rawoens 9/28
10/28
11/28
© Tim Van de Velde 12/28
© Koen Mutton 13/28
© Tim Van de Velde 14/28
© Tim Van de Velde 15/28
© Tim Van de Velde 16/28
17/28
© Tim Van de Velde 18/28
© Wouter Rawoens 19/28
© Koen Mutton 20/28
© Tim Van de Velde 21/28
22/28
© baro 23/28
© Tim Van de Velde 24/28
© baro 25/28
© Koen Mutton 26/28
27/28
© baro 28/28

Wintercircus, van blinde vlek naar levendig stadsdeel

Behoud van de historische gelaagdheid

Bij de aanpak van het Wintercircus hebben we ons laten leiden door de rijke historiek van het gebouw. Uit de verschillende periodes waren nog getuigen aanwezig in het gebouw. De paardenstallingen – die de brand van 1920 hebben overleefd – werden in ere hersteld. De olifantenhelling waarlangs de wilde dieren van de Gentse zoo naar het circus kwamen werd opnieuw aangelegd en ingeschakeld in de nieuwe circulatie. De gietijzeren koepelstructuur uit 1925 werd volledig behouden en subtiel versterkt. uit de garageperiode werd de belangrijkste hellingen behouden. De rode garagevloer en details van plinten, sokkels, trappen waren richtinggevend in de materialisatie van de nieuwe elementen. De smeerputten werden herbouwd naar origineel model en de verwrongen landingsplaten van het militaire vliegveld van Sint-Denijs-Westrem werden gerecht, gereinigd en herlakt alsof ze net nieuw waren. De banken in de middenpiste hebben het profiel van een olifantje en verwijzen zo subtiel naar het circusverleden.

Niet kapot restaureren

De grote uitdaging bij de renovatie was om het gebouw niet “kapot” te renoveren. Het brute, ruwe karakter, ontstaan door gebruik en verval moest blijven om de authenticiteit te bewaren. In de middenpiste werden de gevels zoveel mogelijk bewaard en gefixeerd zonder verder in te grijpen. In de rest van het gebouw werd dezelfde sfeer doorgetrokken, ruw beton en cementering. Ook de binnenramen in staal werden op dezelfde manier aangepakt. Waar mogelijk werden de stalen ramen behouden en herbeglaasd. Waar niet, werden ze aangevuld met ranke stalen profielen. De volledige gebouwenschil werd geïsoleerd zonder het karakter binnenin aan te tasten.

Een nieuwe publieke schakel in het stedelijk landschap en een bruisende en inspirerende omgeving voor de Gentse Tech ondernemers.

Na tientallen jaren van leegstand is het Wintercircis terug een toegankelijke plek geworden. Het middenplein is via 3 ingangen met de stad verbonden en verweven. De Gentenaar vindt er zijn weg naar de terrassen op het gelijkvloers of neemt de lift naar het restaurant en de terrasbar op de 4de verdieping, waar een bloeiende en geurende daktuin is aangelegd met een uniek zicht op de Gentse torenrij.

Daarnaast wordt het gebouw nu ook bewoond door een uitgelezen schare van Gentse Tech ondernemers die in een campusidee verbindend werken en creatief bezig zijn. In een mum van tijd is de uitbater TENT er in geslaagd om de campus succesvol op te zetten. De ondernemers komen hier terecht in een unieke en inspirerende omgeving die de projecten alleen maar ten goede komt.

i.s.m.
SumProject, Brussel
VK Engineering, Gent
inrichting TECH Campus: OYO architects, Gent
concepthouder: Atelier Kempe Thill, Rotterdam

Meer projecten