Woning Goethals

  • KM_C308-20190305114929
  • KM_C308-20190305115408
  • KM_C308-20190305114227

Deze halfopen woning met winkelruimte en bureau in brutalistische stijl, werd in 1968 ontworpen door het architectenbureau BARO. De bouwheer, Aimé Goethals, was  gespecialiseerd in de verkoop van binnendeuren. BARO ontwierp voor hem een woning met toonzaal en bureau, afgescheiden van de woongelegenheid.  Gezien de ligging langs de drukke Hundelgemsesteenweg, het ontbreken van een tuin en de aanwezigheid van verhuurde autogarages, voorzag het architecturale concept een naar binnen gerichte woning van drie bouwlagen met geïntegreerde binnentuinen en terrassen, en met gerichte zichten op de straat.

De woning Goethals met winkel getuigt zowel in het materiaalgebruik als in de compositie van het pand van een brutalistische architectuur, kenmerkend voor het bureau BARO. De gevels zijn opgebouwd uit een donkere 'bruin genuanceerde mangaanbaksteen' in halfsteens verband, gecombineerd met stroken van zichtbare, glad bekistte beton, vandaag deels geschilderd. Het pand kent een bijzondere ruimtelijke structuur, opgebouwd rond centraal gelegen binnentuinen en vides waardoor zenitaal daglicht in de kern van de woning wordt binnengetrokken. Het achterste deel van het bouwvolume is ongeveer 1 meter verzonken in de grond, waardoor een split-level-opbouw ontstaat, die interessante doorkijken in het bouwvolume genereert.

De woning werd recent beschermd als monument.