CM-KANTOOR GENT

WEDSTRIJDONTWERP HERINRICHTING CM-KANTOOR GENT

 

Het bestaande gebouw...
Op de kop van twee rijen woningen.
Passend in het straatbeeld.
Bakstenen gevel met strakke horizontale lijnen en verrassende accenten. Centrale ingang op het pleintje, beklemtoond door een luifel.
Sterk geheel.
Opvallend en toch eenvoudig.
Waardevolle interbellumarchitectuur.

... het vertrekpunt van ons ontwerp.

Het nieuwe grondplan schikt zich naar de bestaande gevel, die we maximaal houden. Tegelijk wordt openheid, helderheid en functionaliteit nagestreefd, zonder de privacy van CM-leden en -werknemers uit het oog te verliezen.

Via de automatische schuifdeuren ga je het gebouw centraal binnen en kom je in de ontvangstzone. Die ligt onmiddellijk naast de ingang, aan het grote raam in de voorgevel. Op die manier is ze goed zichtbaar vanop straat en zorgt ze voor een levendige aanblik. In de ontvangstzone is ruimte voor wachten, spelen in het kinderhoekje, een gesprek aangaan, het lezen van CM-folders, interactie via CM-Ipads aan de groene “CM-wand”... De ontvangstlounge is het verbindende element in het grondplan, het kloppend hart van het gebouw.

Rond de lounge worden de afgesloten gesprekruimtes geschikt. Er wordt een mooi evenwicht nagestreefd tussen privacy en openheid. Daglicht kan rijkelijk binnen vloeien, wat de kantoren tot aangename werkplekken maakt. De vrolijke schutting van houten latwerk, in combinatie met CM- foto’s, zorgt dan weer voor de juiste gradatie van privacy en een warme, levendige sfeer. Ieder kantoor heeft een extra deur omwille van veiligheidsredenen.

Achter de kantoren plaatsen we in tweede linie de ruimtes die uitsluitend voor de CM-medewerkers toegankelijk zijn. Het gaat om bergruimtes, technische ruimtes, de vestiaire en een afzonderlijk toilet. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen de publieke en private delen. Er is ook een multifunctionele ruimte voorzien met eigen diensteningang, waar de medewerker kunnen vergaderen, eten of eventueel zelfs hun fiets stallen. Ook zou de ruimte als backoffice kunnen gebruikt worden.

Structurele ingrepen volgen de logica van het bestaande gebouw, zodat lastendalingen behouden blijven en de impact op de funderingen beperkt blijft. We bewaren zo veel mogelijk delen van bestaande wanden, ondanks de realisatie van een lichte en open structuur. De toegang tot het appartement blijft ongewijzigd, wat de werken eenvoudig houdt en de hinder voor de bewoners beperkt.

Comments are closed.